Mainoksia

banner

Turkin laatuun vaikuttaa moni tekijä

Koiran ja kissan turkin laatu huolestuttaa säännöllisesti monia omistajia, ja onkin tavallinen kyselyn aihe eläinlääkärin vastaanotolla. 

Ravinto on erittäin tärkeä tekijä turkin kunnon kannalta. Kunnollinen ja tasapainoinen ruokavalio näkyy kiiltävänä ja terveenä turkkina. Lemmikkien ruokien laadussa on huimia eroja, joten kannattaa tutustua lemmikeille markkinoitaviin teollisiin ruokavalioihin huolella. 

Teollisien ruokavalioiden yksi ongelma on hyvien rasvahappojen huono säilyvyys. Ongelmasta päästään kun ostetaan kerralla pienempi ruokapussi, jota säilytetään huolellisesti suljettuna. Mikäli isoa määrää ruokaa säilytetään pitkän aikaa, pääsevät rasvat härskiintymään eikä toivottua vaikutusta turkin kuntoon saavuteta. Rasvahappovalmisteita on myös lukuisia ja niitä voidaan lisätä lemmikin ruokaan myös erikseen.

Ruokavalio on tärkeä monien sairauksien ennaltaehkäisemiseksi, joten valitsemalla hyvälaatuinen ruokavalio voidaan välttää useita sairauksia tai lieventää niitä. Tällaisia sairauksia ovat esimerkiksi iho- ja nivelsairaudet. 

Paljon keskustelua käydään raaka- koti- ja teollisen ruokinnan välillä. Useat lemmikin omistajat ja kasvattajat ovat vakautuneita jonkin ruokinnan kannattajia. Kuitenkin eri ruokinnoissa on yhdistäviä tekijöitä. Mikäli ruokinta on tasapainoinen, ja ottaa huomioon eläinlajin erityistarpeet sisältäen tarvittavat ravintoaineet, ei voida eroittaa toinen toisestaan parempaa ruokintaa. Mikäli ruokinta koostuu kuitenkin vähemmän arvokkaista ravintoaineista tai on jopa ravintoaineiltaan köyhää, heijastuu se pian turkin laatuun ja lemmikin terveyteen, olipa ruoka kotona valmistettua tai teollista.

Allergiset lemmikit ovat oma lukunsa ruokinnan suunnittelussa. Allergisen lemmikin omistajan olisi syytä aina suunnitella lemmikin ruokinta yhteistyössä eläinlääkärin kanssa. Omin päin valitut ja kaupallisestikin mainostetut allergiaruoat voivat tuottaa pettymyksen mikäli allergian oireet eivät helpotakaan. 

Lemmikin sairastuessa huonontunut yleiskunto näkyy usein myös kuivana, kiillottomana ja takkuisena turkkina. Tämä pätee etenkin kissoihin. Sairas kissa ei jaksa hoitaa turkkiaan ja se takkuuntuu. Myös sisäloiset aiheuttavat karvanlähtöä ja kiillottoman karvan. Lemmikki kannattaakin viedä eläinlääkärin tarkastukseen mikäli turkin kunto on päässyt huonoksi.