Mainoksia

banner

Kaikki kissat tulee rokottaa kissaruttoa vastaan

Kissarutto on kissojen virussairaus, johon rokottamaton kissa voi menehtyä. Taudin aikaansaa kissan parvovirus, ja sen oireita ovat oksentelu ja ripulointi sekä apaattisuus. Näitä oireita on monessa muussakin kissan taudissa, joten yksistään oireiden perusteella voi olla vaikea päätellä sairastaako kissa kissaruttoa vai ei. Kissaruton aiheuttama oksentelun ja ripulointi voi aikaansaada hengenvaarallisen nestehukan ja monet sairastuneet rokottamattomat kissat eivät selviä taudista hengissä.

Rokottaminen on kaikille kissoille tärkeää, sillä tauti on erittäin helposti tarttuva. Parvovirus on erittäin kestävä virus, joten kissan pitäminen sisätiloissa ei välttämättä estä tartuntaa. Jos kissanpentujen emo on rokotettu, suojaa äidinmaito pentuja ensimmäiseen rokotukseen asti. Silti kontakteja vieraisiin ja etenkin villeihin kissoihin tulee välttää ennen rokotuksia.

Erityisesti kasvattajien ja kissaloiden tulee pitää huolta ympäristön hygieniasta ja rokotuksista taudin ennaltaehkäisemiseksi.  Parhaita materiaaleja kissaloihin ovat helposti puhtaana pidettävät materiaalit ja pinnat. Esimerkiksi puisia rakenteita tulisi välttää. Rokottamattomat villikissat ja vapaasti liikkuvat rokottamattomat kissat levittävät kissaruttoa.

Myös kissan muut rokotukset kuten kissaflunssarokotteet ja raivotautirokotteet ovat tärkeitä. Tarkemmin kissojen rokotussuosituksiin voitte tutustua  eviran sivuilla  kissarokotteet.