Mainoksia

banner

Punkki ja lemmikit

Taas lähestyy kesä vinhaa vauhtia ja sen mukana joka kesän vitsaus –punkki eli puutiainen! Puutiaiset levittävät ikäviä tauteja, jotka voivat tarttua ihmiseen kuten borrelioosia, ehrlichioosia ja puutiaisaivokuumetta. Myös lemmikit voivat sairastua puutiaisten levittämiin tauteihin. Koska lemmikki voi tuoda punkit ulkoa myös kotiin, olisi viisainta ennaltaehkäistä tilanne hankkimalla apteekista puutiaisen ennaltaehkäisyyn tarvittavaa valmistetta, esimerkiksi kerran kuukaudessa iholle annosteltavaa paikallisvaleluliuosta.


Mitä tehdä kun lemmikilläni on punkki?

Punkin saa irti parhaiten punkkipihdeillä, joita saa muun muassa apteekeista. Punkki on syytä irrottaa heti kun sen huomaa. Jos ei ole punkkipihtejä käytettävissä, on punkki syytä irrottaa käsin tai pinsettien avulla. Punkkiin tulee tarttua aivan läheltä punkin päätä, lemmikin ihon vierestä. Enää ei suositella punkin tukehduttamista rasvan avulla. Punkki ei yleensä tukehdu, sillä sen hapenottoaukot eivät sijaitse pääosassa ja punkki tarvitsee hyvin vähän happea. Tukehduttamisesta ei lisäksi ole mitään hyötyä, sillä se ei helpota punkin irtoamista.

Punkista jää helposti osia lemmikin ihoon. Tämä ei kuitenkaan ole vaarallista, vaan ajan kanssa punkin osat poistuvat. Aluetta voi puhdistaa laimennetulla jodipitoisella paikallisantiseptilla (laimenna kraanaveteen 1 osa jodipitoista antiseptia:10 osaa vettä). Mikäli alue tulehtuu voimakkaasti (punoitus ja turvotus) tai lemmikille nousee kuume, olkaa yhteydessä eläinlääkäriin.