Mainoksia

banner

Vierasesineet voivat olla lemmikeille kohtalokkaita

Lemmikkeillä ja etenkin nuorilla lemmikeillä voi olla tapana syödä erilaisia vierasesineitä. Koirilla suuhun useimmiten joutuu joku mukavalta tuoksuva ja sopivalta maistuva esine, kuten omistajan kenkä. Kissalla sitä vastoin suuhun voi joutua jonkin lelun osa, jonka kanssa kissa on leikkinyt. Vierasesineiden syömisestä voi olla muutakin haittaa kuin lemmikin aiheuttama tuho kotona tai riekaleiksi revitty lelu. Koira tai kissa voi nielaista vierasesineen, ja pahimmillaan seurauksena voi olla suolitukos.

Koirilla tavallisia vierasesineitä ovat erilaiset lelut ja pienet luut. Kissalle tavallisia vierasesineitä ovat erilaiset leluista irronneet kappaleet ja langat. Koiralle lelua valittaessa tulisi kiinnittää huomiota sen turvallisuuteen. Esimerkiksi pieni pallo suurikokoisen rodun pennulla voi johtaa pallon nielaisuun. Koiran ei tulisi saada lelusta irti kappaleita, joita koira voisi niellä.

Kissan leluissa on erityisen tärkeää ettei niistä irtoa lankoja, joita kissa voisi niellä. Kissan suolistossa lanka on erityisen vaarallinen vierasesine. Lanka voi jäädä kiinni kissan kitalakeen tai suolistoon ja vetää suoliston ikään kuin suppuun. Tällöin hoito on useimmiten kirurginen. Koirille vaarallisia esineitä ovat pienet luut, joista voi irrota teräväsärmäisiä kappaleita, jotka voivat vahingoittaa suolistoa. Koirille sopivat tavalliset puruluut sekä naudan ydinluut. Oireita vierasesineen aiheuttamasta tukoksesta voivat olla ummetus, oksentelu, verinen uloste ja mahakivut. Nämä oireet ovat yleisiä myös muissa maha- ja suolikanavan sairauksissa, joten yksistään oireiden perusteella ei voi tehdä johtopäätöksiä vierasesineestä.

Jos lemmikin arvioidaan syöneen vierasesineen, tai yleiskunto on poikkeuksellisen huono, tulee ottaa heti yhteyttä eläinlääkäriin. Myös pitkittyneessä oksentelussa tulee ottaa yhteyttä eläinlääkäriin. Vierasesineen aiheuttaman tukoksen hoitona ovat suun kautta annettu parafiiniöljy ja usein myös kirurgia. Ennuste riippuu vierasesineen laadusta ja siitä kuinka pitkään tukos on ehtinyt vaivata lemmikkiä. Ennuste huononee mikäli vierasesine on puhkaissut suolen seinämän ja/tai tukos on ollut suolistossa niin pitkään että kudokset ovat alkaneet kuolioitua.