Mainoksia

banner

Sokeritauti, Diabetes mellitus

Sokeritauti eli diabetes mellitus on yleinen aineenvaihduntasairaus myös lemmikkieläimillä. Sokeritaudissa veren sokeri on pysyvästi liian korkea, joka aiheuttaa lisääntynyttä janoa ja virtsaamista. Ruokahalu aluksi voi lisääntyä, mutta taudin edetessä se taas vähenee. Muita oireita ovat, väsymys, voimattomuus, laihtuminen, alttius tulehdussairauksille, oksentelu ja joskus kaihi.

Sokeritauti diagnosoidaan verinäytteestä, josta mitataan verensokerin eli glukoosin määrää. Myös virtsanäytteestä tutkitaan glukoosin määrä, joka sokeritaudissa on koholla. Elimistöön voi kertyä myös ketoaineita, etenkin jos diabetes pääsee etenemään ilman hoitoa.

Sokeritauti hoidetaan insuliinipistoksin sekä ruokavalion muutoksella. Insuliinin antaminen alentaa veren sokeria. Eläinlääkärillä annetun hoidon jälkeen lemmikin omistaja hoitaa insuliinipistosten antamisen kotona. Hoito vaatii omistajalta sitoutumista sokeritautisen lemmikin hoitoon, säännöllinen kotihoito ja eläinlääkärikäynnit ovat välttämättömiä. Eläinlääkäri määrää annettavan insuliinin määrän ja antaa ruokintaa koskevat ohjeet. Insuliinihoitoa saavan lemmikin omistajan on erittäin tärkeää noudattaa eläinlääkärin antamia ohjeita insuliinin annosta ja ruokinnasta.

Joillekin lemmikeille, lähinnä kissoille, pelkkä painonpudotus voi aikaansaada sokeritaudin osittaisen tai kokonaan paranemisen. Säännölliset ruoka-ajat ovat tärkeitä sokeritaudin hoidossa. Sokeritautista lemmikkiä ei saa paastottaa ja oksenteleva ja ruokahaluton sokeritautinen lemmikki on aina syytä viedä eläinlääkäriin.

 Insuliinishokki

Sokeritautisen lemmikin verensokerissa voi tapahtua muutoksia hoidon aikana. Insuliinin määrän ja verensokerin tulisi pysyä tasapainossa. Liian suuri määrä insuliinia voi aikaansaada insuliinishokin, joka on lemmikille hengenvaarallinen. Oireita ovat lemmikin apeus, vapina, horjuminen, väsymys ja pyörtyminen. Tila etenee hoitamattomana tajuttomuustilaan, mikäli verensokeri ei korjaannu. Ensiapuna annetaan muutama lusikallinen sokerilientä lemmikin suuhun. Myös hunajaa ja siirappia voi laittaa lemmikin huuliin, josta lemmikki voi nuolla sen. Mikäli lemmikki on tajuton, älä yritä antaa mitään. Jos epäilet insuliinishokkia, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin.