Mainoksia

banner

Oksentelu

Kun koira oksentaa

Koirien oksentaminen on melko yleistä. Koiran oksentaessa kuuluu varoittava kakomisääni, jota seuraa oksennusrefleksi. Koiran oksentelu voi johtua esimerkiksi siitä, että se on syönyt jotain sopimatonta. Oksentelu voi liittyä myös moniin sairauksiin.

Oksentelun hoito

Oksenteleva koira on syytä panna lyhyelle n.12h paastolle. Tällainen lyhyt paasto usein palauttaa vatsan normaaliin toimintaan. Jos lemmikki ei ole oksentelunsa vuoksi halunnut syödä, ei tarvitse lisää paastottaa. Paaston jälkeen lemmikkiä tulee ruokkia kevyesti. Aluksi koiralle voi tarjota pelkkää riisin keitinlientä. Jos ripuli on kurissa, voi koiralle tämän jälkeen antaa riisiä pieninä annoksina. Vähitellen riisiin voi lisätä keitettyä kalaa esim. seitä. Seokseen voi sekoittaa myös hieman raejuustoa. Seosta tulisi antaa neljänä pienenä annoksena ja lopulta niin, että koira saa seosta normaalin ruoan päiväannoksen verran. Kun tämä pysyy koiran sisällä, voi ryhtyä vähitellen siirtymään takaisin normaaliin ruokaan. Ensin voi lisätä ¼ tavallista ruokaa riisi-kala-seokseen. Ruokavalion tulisi olla ennallaan 4-5 päivän kuluttua.

Eläimen nesteensaannista on huolehdittava, vesikuppi pitää olla tarjolla ja koiraa voi houkutella juomaan siitä. Jos koira ei itse juo, voi koiraa juottaa pienen ruiskun avulla. Koiran nesteentarve on noin 0.5 dl/kg/vrk.

Koska on syytä huolestua

Jos eläin oksentelee hälyttävän usein tai voimakkaasti, on syytä huolestua, sillä kovasta oksentelusta eläin voi joutua kuivumistilaan. Pienen pennun ollessa kyseessä on oltava erityisen tarkka, sillä pentu kuivuu hyvin nopeasti. Jos eläimellä on muita oireita oksentamisen yhteydessä, esimerkiksi jos eläin on erityisen uupunut tai horjuu tai on poissaoleva, on syytä hakeutua eläinlääkärin vastaanotolle.

Oksennuksen ulkonäköä on syytä tarkkailla. On hyvä jos eläinlääkärille soitettaessa tai eläinlääkärillä käytäessä pystyy kuvailemaan minkälaista oksennus on, onko verta, minkä väristä, onko litkua vai kokkareista jne.