Mainoksia

banner

Koiranpennun hoito

pennut

Koiranpennun hoito

Koiranpentua harkitsevan on syytä jo hyvissä ajoin tutustua koiran hoitoon. Koiranpentu tarvitsee paljon huomiota ja aikaa, jotta siitä kehittyy tasapainoinen ja luotettava aikuinen koira. Tässä perusasioita koiranpentua hankkivalle.

Sisäsiisteys

Kun pentu tulee luoksesi, ei se ole sisäsiisti. Se on voinut oppia hieman jo kasvattajan luona sisäsiisteyden aakkosia, mutta suurin työ on koiran uudella omistajalla. Ensin pentu opetetaan tekemään asiansa paperille. Ruoan ja unien jälkeen kannattaa olla valppaana, sillä silloin pennulla luultavimmin on hätä. Kun pentu etsii paikkaa, siirrä se paperin päälle. Kun pentu tekee tähän hätänsä, kehu sitä ja tarjoa makupala.

Kun pentu on oppinut tekemään paperille, siirrä paperi lähemmäs ulkoovea. Kun pentu lähtee paperille, voit viedä sen samantien ulos. Myös paperin voi viedä ulos, jos pentu tekee hätänsä sille suotuisemmin.

Vähitellen pentu oppii tavoille. Muista ettei sisäsiistiksi opita hetkessä, pentu oppii pidättämään vasta viiden kuukauden iässä.

Kodin säännöt

Pennun on opittava sääntöjä, sillä muuten eläminen koiran kanssa tulee mahdottomaksi. Pentu kokeilee rajojansa ja sille on tehtävä selväksi mikä on sallittua, mikä kiellettyä. Säännöissä tulee olla johdonmukainen. Pentua ei oteta sänkyyn kertaakaan, jos halutaan, että se pysyy poissa sieltä. Koiraa kiellettäessä ei huudeta ja riehuta tai lyödä vaan otetaan koirasta varma ote, katsotaan silmiin ja sanotaan varmalla, matalalla äänellä ei. Koiran tulee ymmärtää, että se tekee väärin, muttei kadottaa luottamustaan sinuun. Kun koira tekee oikein, kannattaa sitä kiittää. Kehuminen ja makupalat toimivat hyvin. Kieltäminen ja palkitseminen tulee tapahtua välittömästi teon jälkeen.

Tottelevaisuuskoulutus

Kodin sääntöjen lisäksi koiralle opetetaan perustottelevaisuutta. Tämän voi tehdä itse, jolloin alan kirjallisuuteen on tutustuttava huolella. Helpoiten koiran koulutus kuitenkin onnistuu viemällä pentu koirakouluun. Koirakouluista voi kysellä Suomen kennelliitosta.

Koiranpentujen ruokinta

Nartun maidon tulisi olla pääasiallinen ravinto neljän viikon ikään saakka. Muuta ravintoa voidaan tutustumistarkoituksessa antaa kahden viikon ikäisille pennuille. Pentuja voi esimerkiksi tutustuttaa pieneen määrään turvotettua, kädenlämpöistä penturuokaa. Pentujen ruokinnanmuutokset täytyy tapahtua vähitellen, sillä nopeista ruokinnan muutoksista seuraa helposti ruoansulatuskanavan häiriöitä. Koiranpentua tulee 10 viikkoiseksi asti ruokkia 4-5 ateriaa päivässä. Tämän jälkeen pennulle tulee antaa kolme ateriaa päivässä, kunnes 50% aikuispainosta on saavutettu. Sitten on syytä siirtyä ruokkimaan koiranpentua kaksi kertaa päivässä kunnes aikuispaino on saavutettu. Kasvavan koiran ruokaa tulee antaa kunnes 75% aikuispainosta on saavutettu.

Koiranpennulle ei saisi antaa ruokaa vapaasti, sillä pennut lihovat herkästi. Lihomisesta seuraa kasvuongelmia, jotka voivat olla vakavia. Koiranpennun ruokamääristä ei voi antaa tarkkoja ohjeita, pennun lihomista ja kasvua on pyrittävä seuraamaan ja annettava arvion perusteella tarvittava ruokamäärä. Ruokapussien kyljestä löytyvät ruokintamäärät ovat kuitenkin avuksi. Suurille koiraroduille ei tarvitse antaa vitamiini- tai kivennäislisää, jos ne syövät tasapainoitettua täysravintoa.

Vesi

Raikasta vettä tulee koiralle olla aina tarjolla.

Hoitotoimenpiteet

Koira on totutettava erilaisiin hoitotoimenpiteisiin pennusta pitäen, jotta sen myöhempi käsittely on mahdollista. Tällaisia toimenpiteitä ovat korvien puhdistus, hampaiden hoito, kynsien leikkuu, pesu ja harjaaminen. Pentua tulee hyväillä, rauhoitella ja palkita.

Lelut

Pennulla tulee olla leluja leikkiä varten. Hyvät lelut ovat sellaisia, ettei niistä irtoa osia, joita pentu voi niellä. Tällaiset osat voivat tukkia ruoansulatuskanavan, mikä on vaarallista. Puruluita on hyvä tarjota pennulle. Puruluita kalutessaan pentu ei välttämättä halua tuhota kodin muuta kalustoa. Eläinkaupoista saatavat narulelut sopivat pennuille hyvin.

Ulkoilu

Pentu on totutettava remmiin hyvissä ajoin. Aluksi kaulapanta ja remmi tuntuvat koirasta epämukavilta, mutta koira oppii niihin yleensä hyvin. Totuttelun voi aloittaa pitämällä kaulapantaa ja remmiä vain vähän aikaa kerrallaan. Remmiä ei saa purra ja riuhtoa eikä koira saa vetää. Pentua ei pidä väsyttää liian pitkillä lenkeillä. Kehu pentua, kun se tekee tarpeensa ulos.

Matohäätökuurit ja rokotukset

Katso kohdat koiran rokottaminen ja sisäloiset.